ROKON - Uw partner voor rautenhaus digital ROKON Tel. 0049-(0) 2828-902538
eMail: info@rokon.info
Uw partner voor rautenhaus digital® SLX850: Multifunctionele centrale        

 

Update
 
Op dit moment zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
 

Het RMX systeem - Basisbegrippen


rautenhaus digital® heeft zijn bekende en bewezen Selectrix®-compatibele digitaalsysteem naar het nieuwe RMX®-Systeem doorontwikkelt. Dit zorgt voor een stapsgewijze, modulaire opbouw van de digitale modelbaanbesturing, omdat alle componenten op elkaar afgestemd zijn. Zo laat een veelvoud van verschillende besturingsmogelijkheden zich uitvoeren: van de eeenvoudige besturing van een modelbaan door enkele rijregelaars voor het rijden van de treinen, treinaansturing dmv blokbeveiliging of door een PC gestuurd, flexibel geautomatiseerd bedrijf dmv bezetmelders en functiedecoders.

Bij het door rautenhaus digital® nieuw ontwikkelde RMX®-System handelt zich het om een multiprotocol systeem. Het verenigt alle op de rails aanwezige 2 rail spoorformaten zoals, DCC volgens NMRA-Norm, Selectrix inclusief SUSI-uitbreiding, Selectrix2 en de Adresdynamiek van rautenhaus digital® in een systeem en combineert het universele rijbedrijf met het reeds bewezen snelle bus systeem voor het schakelen en melden.
Met dit systeem laat een veelvoud van verschillende besturingsmogelijkheden zich realiseren: van de eenvoudige besturing van een modelbaan met enkele, rijregelaars voor de aansturing van de treinen, beveiligde blokken met remwegdioden en analoge basisschakelingen tot een computergestuurd, volautomatisch bedrijf met bezetmelders en functidecoders. rautenhaus digital® is optimaal voor de modulaire opbouw van een digitale treinbesturing geschikt, daar alle componenten op elkaar afgestemd zijn en die dan ook vanaf een "beginnersbaan" tot de realisatie van een perfect gebouwde baan zonder enige foute investeringen uitgebreid kan worden.

Met de invoering van het nieuwe rautenhaus digital RMX formaat ontwikkelt rautenhaus digital zich van een Selectrix systeemaanbieder tot een multiprotocol systeemaanbieder voor zowel DCC en Selectrix rijders. Evenals de bekende rautenhaus digital adresdynamiek wordt ook het nieuwe Selectrix2 standaard voor het aanspreken van de locomotieven met vierstellige adressen en tot wel 16 functies ondersteund. In de loop van het jaar zullen ook de nieuwe RMX-Locdecoder verschijnen, die zich onder alle vier formaten laten programmeren.

RMX verenigt de wereld van de tweerail locdecoderformaten!

Het rautenhaus digital RMX systeem is een tweebus systeem met RMX 0-Bus en een RMX 1-Bus. De RMX 0-Bus is uitsluitend voor het aansturen van locomotieven bedacht. Met de RMX 1-Bus worden daarentegen systeemcomponenten zoals functiedecoders, bezetmelders enz. aangestuurt. Locdecoders van verschillende formaten zijn aanspreekbaar :

  1. DCC 14 rijstappen, korte (1-127) en lange adressen (0001-10239), functie F0 tot F16
  2. DCC 28 rijstappen, korte (1-127) en lange adressen (0001-10239), funktie F0 tot F16
  3. DCC 128 rijstappen, korte (1-127) en lange adressen (0001-10239), functie F0 tot F16
  4. Selectrix adressen 1-103 (incl. SUSI-functie over tweede adres) F0 tot F9
  5. Adresdynamiek adressen 0001-9999 funkties (incl. SUSI-funktie over tweede adres) F0 tot F9
  6. Selectrix2 adressen 0001-9999 funties F0 tot F16

In het RMX systeem kunnen al deze locdecoder formaten over 9999 RMX-locadressen vertegenwoordigt en toegewezen worden. Zo heeft elke locomotief onafhankelijk van het dataformaat van de decoder zijn individuele, identieke RMX locadres.

In het systeem zelf worden deze RMX locadressen in een lockdatabank in de multifunctionele centrale RMX950 vastgelegd. Hierbij worden de RMX locadressen, de echte locdecoderadressen, het dataformaat en indien gewenst een tot wel 12-stellige, willekeurige naam in duidelijke text opgeslagen.

Uit de in de locdatabank vastgelegde treinen kunnen nu tegelijkertijd 103 locomotieven over de interne RMX systeemkanalen aangestuurt worden. Deze aansturing wordt door een Multiplexproces op de RMX 0-Bus uitgevoerd. Daardoor blijft de tot nu toe in het rautenhaus digital-System vanzelfsprekende reactietijd van 13 keer per seconde gewaarborgd, zelfs nu er tegelijkertijd meer informatie dan tot voor kort verzonden wordt .

De RMX systeemkanalen worden zelfstandig van het systeem beheert en toegewezen. RMX systeemkanalen, die over een bepaalde tijdsduur niet meer aangesproken worden, staan automatisch voor nieuw aan te sturen locomotieven ter beschikking. Dit alles geschied volautomatisch op de achtergrond. De bediener concentreert zich alleen op de keuze en sturing van de gewenste locomotieven zonder na te denken over de decoderadressen en de decodertypes.

De aanspreking van de locomotieven op het spoor wordt door een tweede processor in de Multifunctionele centrale eenheid RMX950 en alleen naar behoefte voorgenomen, waarbij veranderingen direct overgenomen worden, en de informatie voor actieve locomotieven telkens zo snel mogelijk in een refresh herhaald worden.

De keuze en sturing van alle locomotieven gaat systeemintern in het eigenlijke formaat (RMX formaat) over aan de RMX 0-Bus aangesloten stturapparaten of per interface over de PC. In het RMX formaat kunnen op de RMX 0-Bus alleen apparaten gebruikt worden, die RMX-gecertificeert zijn en deze standaard beheersen.

Daar het RMX systeem ook voor de aansturing van complexere modelbanen met PC besturing gebruikt kan worden, is de RMX-PC-Centrale met een gebruiksvriendelijke PC bedieningsstructuur ontwikkelt, die een optimale inrichtung en bediening van de functies van het RMX systeem mogelijk maakt. Bij de RMX-PC-Centrale handelt het zich om een softwarepakket, dat in meeerdere uitvoeringen te verkrijgen is (zie beschrijving)

 

RMX-ontwikkelingsphilosofie   RMX - Vragen en antwoorden   Compatibiliteit en Updates   RMX - Prijslijst

 

Selectrix® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Märklin GmbH & Co KG, Göppingen
rautenhaus digital® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Rautenhaus, Syke