ROKON - Uw partner voor rautenhaus digital ROKON Tel. 0049-(0) 2828-902538
eMail: info@rokon.info
Uw partner voor rautenhaus digital® SLX850: Multifunctionelecentrale        

 

Update
 
Op dit moment zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
 

   rautenhaus digital - Modelbaanbesturing in Selectrix-Formaat

Systeembeschrijving


Wat kan de rautenhaus digital® Centrale?

Het hart van het digitale systeem is de Multifunktionele-Centrale SLX850. Hij heeft een uitgangsvermogen van ca. 1,5 A en is daarmee in staat, tot wel zes spoor Z- of spoor N-locs, tot vier spoor HO- of drie spoor 1- of spoor G-locs gelijktijdig aan te sturen. Bij een groter stroomverbruik door meerdere locs en of verlichte wagons kan het vermogen dmv de rijstroom-booster SLX851 verhoogd worden. Iedere booster geeft een vermogen van tot 3A af (de Titan Trafo Typ 208 64VA wordt geadviseerd). Omdat er max. 20 boosters in de PX-Bus geïntregeerd kunnen worden, is zelfs het gebruik van 112 lokomotieven tegelijkertijd mogelijk.

De Multifunktionele-Centrale SLX850 heeft twee databussen met elk 112 adressen ter beschikking voor het systeem. De eerste databus is de SX 0-Bus waarmee 112 locomotieven of 896 magneetartikelen, bezetmeldingen, seinen, ontkoppelrails enz. aangesproken kunnen worden. De centrale heeft de mogelijkheid de SX 0-Bus over beide DIN-Bussen aan te sturen of uit een bus de SX 0-Bus en uit de andere bus de SX 1-Bus.

Wordt alleen de SX 0-Bus gebruikt, dan kunnen alle adressen toegewezen worden aan locomotieven, functiedecoders en bezetmelders of speciaaldecoders. Een willekeurige adres toekenning is hier mogelijk. Wordt een adres als locadres gebruikt, dan kan deze niet meer voor het schakelen of melden gebruikt worden. Zo blijven er bijvoorbeeld bij het gebruik van 60 locadressen nog 52 schakel-en meldadressen over. Een systeemadres kan of een locomotief aansturen of 8 bezetmelders afvragen of 8 seinen of 8 wissels aansturen. Dus bij het gebruik van 60 locadressen staan er nog 416 schakel- en meldadressen ter beschikking. Wordt als extra de SX 1-Bus gebruikt, dan kunnen over de SX 0-Bus 112 locadressen aangestuurd worden en over de SX 1-Bus alle adressen voor het schakelen en melden gebruikt worden, samen zijn er dan 896 schakel- en melduitgangen beschikbaar.

Met de SLX850 kunnen buiten de locdecoders in Selectrix-Formaat, ook tot acht locdecoders in DCC-Formaat in de modus 28 rijniveaus en met 4 extrafuncties gebruikt worden (adresbereik 96 tot 103). Alle niet gebruikte DCC-adressen kunnen verder als Selectrix-adressen gebruikt worden. Deze optie is vooral bedacht, voor het gebruik van locomotieven met reeds ingebouwde locdecoders in DCC Formaat (Soundlocomotieven enz.)

Wat kan de rautenhaus digital® Rijregelaar?

Met de Multifunktionele-Rijregelaar SLX844 kunnen tot vier locomotieven of tot vier 4-voudige trakties direct aangestuurrd worden. Buiten dat bestaat hier de mogelijkheid, om elk locadres een 4-stellige locnummer te geven. Een comfortabele en zekere programmering van de locdecoder op een apart stuk programmeerrail is ook mogelijk, als ook het tegelijkertijd rijden van twee locomotieven of twee 4-voudige trakties en het schakelen van een systeemadres, als ook de bewaking van bezet- en beveelstoestanden in de databus dmv de monitorfunctie van de SLX844.

Verdere informatie:
[Inleiding] [Centrale en rijregelaar] [aktuele en geplande componenten] [Systeemoverzicht] [rautenhaus digital®-Prijslijst]

 

Selectrix® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Märklin GmbH & Co KG, Göppingen
rautenhaus digital® is een gedeponeerd handelsmerk van de Fa. Rautenhaus, Syke